Znanost in literatura - Park, Sowon S. (Primerjalna književnost, 2012)
V zadnjih dveh desetletjih se vse bolj uveljavlja skupno področje "znanost in literatura", ki začrtuje nova ozemlja onstran razmejene pokrajine "dveh kultur". Kako v kulturi raziskovanja vse bolj prehajamo meje, se najlepše kaže v kognitivni literarni vedi. To sicer razmeroma mlado področje se lahko pohvali z opusom, ki je širok po obsegu in vsebinskem razponu ter že s svojo organiziranostjo nakazuje možnosti za večdisciplinarno raziskovanje. Proučili bomo interdisciplinarnost s stališča evolucijske literarne vede - podpodročja kognitivne literarne vede -, obravnavali politične in ideološke posledice opisa literature, ki izhaja iz njene prilagoditvene vrednosti, in predstavili zgodovinske značilnosti debate o znanosti in literaturi.
Keywords: književnost; literature; science; znanost; kognitivna literarna veda; evolucijska literarna veda; kultura; culture; spoznavna teorija; interdisciplinarnost