Empirical study of factors affecting the value of telecom services - Sharma, Kirti (Naše gospodarstvo, 2014)
V raziskavi sta bila proučena razvoj in spreminjanje opredelitve vrednosti za stranke na področju telefonskih operaterjev v Indiji. Usmerjena je bila v uporabnike mobilnih telefonov, ki so zamenjali mobilnega operaterja. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da je bila do nedavnega cena telefonskih klicev in SMS-sporočil prevladujoči dejavnik zadovoljstva strank, v zadnjem času pa postajata prevladujoča dejavnika zadovoljstva strank povezljivost z omrežjem in značilnosti programov ponudbe. V članku predlagamo vrednostni model mobilnih operaterjev in analiziramo njegove vplive.
Keywords: India; Indija; telecommunication; telekomunikacije; telekomunikacijske storitve; mobilni telefoni; uporabniki; zadovoljstvo