Audiovizualni medij na muzejski razstavi - Valentinčič Furlan, Nadja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2002)
Zaradi celostnega razumevanja tematike članek na kratko predstavi razvoj vizualne antropologije, opredeli pojem etnografskega filma in oriše stanje vizualnih raziskav v Sloveniji. Poudarek je na avdiovizualnem delovanju Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), kjer od poletja 2000 deluje kustodiat za etnografski film. Osrednji del članka je posvečen konkretnemu projektu Slovenskega etnografskega muzeja - videofilmu V podobe ujeti indigo, ki je bilsestavni del razstave Andreja Dularja z enakim naslovom. Analiza obsega ovrednotenje umestitve vizualnega medija v razstavni postavitvi ter njegovo vlogo in pomen znotraj razstave. V zaključku članek predstavi tehnično opremljenost kustodiata za etnografski film in njegove glavne zadolžitve v prihodnosti.
Keywords: filmi; etnografski film; razstave; etnologija; ethnology