Slovensko morsko ribištvo v svojem izginjanju - Požar, Luka (Geografski obzornik, 2023)
Za razvoj ribištva v Tržaškem zalivu so izjemnega pomena njegove geografske značilnosti, ki vplivajo na oblikovanje posebnih izhodiščnih razmer za razvoj te gospodarske dejavnosti. V zadnjem času je moč opaziti, da njen pomen hitro nazaduje, kar kažejo tudi statistični podatki. Ribolov se opušča oziroma postaja dopolnilna dejavnost. Veliko ribičev se namreč v poletnem času ukvarja s turističnimi dejavnostmi. Za ohranitev ribištva Evropska unija zagotavlja finančno podporo in druge oblike pomoči.
Keywords: economic geography; ekonomska geografija; fishing; fishing industry; Gulf of Trieste; maritime geography; pomorska geografija; ribištvo; ribolov; Slovenia; Slovenija; Slovenska Istra; Tržaški zaliv