Innis and the news - Babe, Robert E. (Javnost (Ljubljana), 2006)
Medijska spoznanja kanadskega ekonomskega zgodovinarja in političnega ekonomista Harolda Adamsa Innisa (1894-1952) so po dolgoletnem zapostavljanju v zadnjem času privzeli avtorji, ki obravnvajo medije kot ključne dejavnike v družbenem, političnem in kulturnem razvoju, teoretiki medijskega in kulturnegaimperializma ter (ironično) postmodernisti in poststrukturalisti. Članek najprej ponuja pregled dveh Innisovih temeljnih področij proučevanja - vloge surovin v kanadskem ekonomskem razvoju ter vloge medijev v svetovni zgodovini. Slednja se povezuje s sodobnimi teorijami medijev in odvisnosti ter postmodernimi diskurzi. Drugi del članka obravnava Innisovo kritično analizo tiskovnih sistemov. Razprava povezuje obe njegovi osnovni področji in ekstrapolira njegovo analizo v sedanjost in tako pokaže globoko zaskrbljenost,ki bi jo najbrž izražal zaradi omejenosti sodobnih medijev in kulture na sedanjost. Članek tudi poudarja Innisovo materialistično razumevanje kulture in družbenih odnosov.
Keywords: Innis, Harold Adams, 1894-1952; sociološke teorije; mass media; množični mediji; printing; tisk; komuniciranje; communication; sociologija komunikacij