Portable infrared camera as a tool in topoclimatic research - Vysoudil, Miroslav (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2009)
V prispevku so predstavljene možnosti uporabe prenosne infrardeče kamere pri topoklimatskem raziskovanju, še posebej pri ugotavljanju razlik v temperaturi t.i. aktivnega sloja površja. Na primerih posnetkov iz okolice Kopra in Olomouca je prikazana odvisnost temperature površja od njegovih značilnosti, npr. rabe in morfoloških potez ter dnevnega časa. Rezultati analiz so lahko v pomoč pri opredeljevanju značilnosti topoklimatskih enot.
Keywords: climate; climatology; klimatologija; merjenje; podnebje; temperatura