Prestolnica in središča slovenske književnosti - Dolgan, Marjan (Slavistična revija, 2012)
Geografske analize ugotavljajo raznovrstnost glavnih mest, njihovo premičnost in nestalnost. Za zgodovino slovenske književnosti je značilno ločeno obstajanje glavnega mesta države in glavnega mesta nacionalne književnosti, imenovano literarna prestolnica. Ta se je v zgodovini oblikovala počasi, zaradi družbenopolitičnih razmer pa so poleg nje nastala v drugih delno slovenskih ali popolnoma tujih mestih tudi manjša središča slovenske književnosti. Med prestolnico nacionalne književnosti in njenimi središči obstajajo različna literarna razmerja, ki so posledica političnih procesov.
Keywords: Buenos Aires; Buenos Aires (Argentina); Celovec (Avstrija); Dunaj (Avstrija); glavna mesta; Klagenfurt (Austria); literarna geografija; literary geography; Ljubljana (Slovenia); Ljubljana (Slovenija); Slovene literary history; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska literarna zgodovina; state capital; Trieste (Italy); Trst (Italija); Vienna (Austria)