The restoration and refunctionalisation of medieval fortified manor houses by the Portuguese dictatorial regime (1926–1974) - Santos, Joaquim Rodrigues dos (Acta historiae artis Slovenica, 2023)
V novem veku je večina srednjeveških gradov na Portugalskem propadla zaradi premajhnega udobja, zastarelosti obrambnih struktur in izumiranja plemiških družin. V letih od 1933– 1974 je portugalski diktatorski režim številne porušene gradove obnovil. Nacionalistična diktatura Estado Novo je kulturno dediščino uporabljala kot ideološki instrument propagande. Namen članka je analizirati kontekst ideološke obnove srednjeveških gradov v času diktatorskega režima, pri čemer so obravnavani simbolika, ukrepi pri obnovah in kontekstualizacija gradov na Portugalskem s poudarkom na študijah posameznih primerov.
Keywords: architectural heritage; arhitekturna dediščina; diktatura Estado Novo; Estado Novo dictatorship; ideological propaganda; ideološka propaganda; Medieval castles; prenova; refunctionalization; renovation; restavriranje; sprememba namembnosti; srednjeveški gradovi