Matija Čop in njegov prispevek k slovenskemu bibliotekarstvu - Kodrič-Dačić, Eva (Knjižnica, 1997)
20. marca 1831 je Matija Čop, bibliotekar in predstojnik ljubljanske Licejske knjižnice dokončal koncept reorganizacije knjižnice in ga predložil ljubljanskemu guberniju. Čop je izčrpno opisal stanje fonda in analiziral pomankljivosti obstoječega kataloga. Njegov koncept preureditve knjižnice, ki ga je potrdila visoka študijska komisija na Dunaju, je osnovan na spoznanjih sodobne bibliotekarske znanosti in je eno prvih besedil, ki uvršča slovensko knjižničarstvo v znanstveni kontekst. Kataloge, ki so nastali na osnovi Čopovega projekta, je knjižnica uporabljala in dopolnjevala vse do leta 1947.
Keywords: Čop, Matija; bibliotekarji; Licejska knjižnica; Ljubljana; knjižnični katalogi