Celebrities' quest for a better world - Panis, Koen (Javnost (Ljubljana), 2012)
Čeprav je eden glavnih ciljev družbenega angažmaja slavnih privabiti pozornost širšega občinstva za "dobro stvar", je raziskovanje javne zaznave tega fenomena pičlo. Članek prispeva teoretičen in empiričen vpogled v možen vpliv angažmaja slavnih na splošno populacijo. Da bi proučili, koga od slavnih ljudje dojemajo kot podpornika dobrih stvari, je bila izvedena spletna anketa na vzorcu tisoč odraslih Flamcev. Rezultati kažejo izbrano skupino podpornikov slavnih, tj. tistih z močno angažirano vlogo ali z znatno angažirano preteklostjo. Čeprav večina anketirancev dojema tovrsten družbeni angažma slavnih kot pomemben prispevek k ciljem organizacij za družbeno dobro, pa je očiten dvom o motivih slavnih. Mlajši anketiranci in bralci novic o slavnih, ki se praviloma manj vključujejo v dogodke z družbenim namenom, izražajo pozitivnejši odnos do angažmaja slavnih kot starejši anketiranci. Družbeni angažma slavnih bi torej lahko prispeval k motivaciji nezainteresiranih delov družbe.
Keywords: slavne osebnosti; angažiranost; družbena vloga; vplivi; javnost