Literarna dela kot izhodišče za krepitev različnih spretnosti pri otrocih - Krašovec, Bojana (Šolska knjižnica, 2024)
Literarna dela so lahko učinkovito izhodišče za krepitev različnih spretnosti pri otrocih v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju osnovne šole. Spretnosti lahko krepimo z različnimi dejavnostmi, ki jih učitelj organizira po prebranem literarnem delu. Tako pri učencih krepi njihov interes za branje, komunikacijske, grobo- in finomotorične spretnosti, socialne, emocionalne ter kognitivne spretnosti. V članku so predstavljeni konkretni primeri dejavnosti, ki so bili izvedeni z učenci 2. razreda osnovne šole po obravnavi treh literarnih del. Pravilna izbira literarnih del in dejavnosti, prilagojenih otrokovi starosti in razvojnemu nivoju, lahko močno prispeva k celostnemu razvoju otroka. Poleg tega lahko spodbujanje aktivnega sodelovanja otrok pri literarnih dejavnostih poveča njihov interes za branje in učenje.
Keywords: dejavnosti; krepitev spretnosti; literarna dela; osnovna šola; učenci