Zavarovalni posrednik kot svetovalec zavarovalca - Ivanjko, Šime (Podjetje in delo, 2015)
V prispevku sta obravnavana pravni položaj in vloga zavarovalnega posrednika kot svetovalca zavarovalca pri sklepanju zavarovalnih pogodb. Avtor opozarja na pravno ureditev položaja zavarovalnega posrednika v okviru prava EU in na bodoče spremembe slovenskega Zakona o zavarovalništvu. Izpostavljena so vprašanja obveznosti zavarovalnega posrednika do zavarovalca in do zavarovalnice, zlasti pa njegova dolžnost varovanja interesov zavarovalca. Obravnavana je tudi problematika v zvezi s provizijo zavarovalnega posrednika za njegovo delo, ki jo tradicionalno plačuje zavarovalnica. Zavarovalni posrednik opravlja posle zavarovalnega posredovanja v svojem imenu in za svoj račun in je neodvisen od zavarovalnice. V praksi se uveljavljajo različne vrste zavarovalnih posrednikov, kot so specializirani posredniki, odvisni posredniki, pomožni posredniki in drugi.
Keywords: pogodbe; posredništvo; zavarovalni zastopniki; zavarovalnice; zavarovalstvo