Hitri algoritem za rekonstrukcijo in odvoj digitaliziranih ploskev - Kolmanič, Simon (Strojniški vestnik, 2003)
Odvoj ploskev je bistvenega pomena za načrtovanje ravninskih vzorcev, potrebnih za izdelavo npr.: letalskih kril, ladijskih trupov, delov avtomobilske pločevine, zgornjih delov čevljev in oblačil. Čeprav lahko za gradnjo sodobnih ladijskih trupov uporabljamo tudi kompozitne materiale, pa ostaja jeklo v ladjedelništvu še vedno najpogosteje uporabljan material. Zaradi tega ima postopek načrtovanja ravninskih vzorcev še vedno pomembno vlogo pri konstrukciji ladij. Odvoj večjega dela ladijskega trupa je dokaj preprost, izjema sta le premec in krma, ki ju odlikuje zahtevna oblika, zaradi česar potrebujemo učinkovit algoritem za odvoj ploskev. V tem prispevku je predstavljen novi hitri algoritem za rekonstrukcijo in odvoj ploskev, ki temelji na strategiji "deli in vladaj". Za rekonstrukcijo ploskve se uporabljajo odvojni trakovi. Na ta način se lahko ploskev odvije v ravnino brez deformacij.
Keywords: ploskve; odvoj ploskev; digitalizacija; digitization; rekonstrukcija; algoritmi