Financial crisis in the Cyprus Republic - Iordanidou, Sofia (Javnost (Ljubljana), 2014)
Že dolgo med-skupnostni konflikt med grškimi in turškimi Ciprčani kot tudi invazija in okupacija Severnega Cipra s strani Turčije določata ciprsko vprašanje / problem, ki je prizadel tako resničnost kot podobo Cipra. Nedavna finančna kriza se je izkazala za mega dogodek, ki ima tudi sposobnost, da ponovno določi tako resničnost kot podobo Cipra. Namen članka je obravnavati ključne politične in diskurzivne vidike finančne krize in njihovo specifično izražanje na Cipru. Osrednja točka analize je odmik od ciprskega vprašanja, ki ga je povzročila finančna kriza kot prevladujoči dejavnik vpliva na domačo politiko, politično retoriko in mednarodni ugled Republike Ciper. Članek združuje in nadgrajuje spoznanja številnih ločenih, a komplementarnih raziskovalnih projektov, ki obravnavajo različne vidike javnega komuniciranja o finančni krizi na Cipru. Drugi del ponuja opis razvijajoče se finančne krize na Cipru in nekaterih njenih poglavitnih posledic; tretji obravnava vpliv finančne krize na ciprsko politiko in še posebej na odmik od ciprskega vprašanja k finančni krizi kot ključnemu vprašanju v volilni kampanji. Četrti del obravnava domačo politično retoriko, uporabljeno za krizo na Cipru, še posebej retoriko strahu. Peti del obravnava podobo Cipra, ustvarjeno s politiko krivde, ne nazadnje tudi v nemškem političnem diskurzu in šesti del proučuje mednarodno podobo Cipra.
Keywords: Ciper; ekonomska kriza; ekonomska politika; ekonomski položaj; politične razmere; mass media; množični mediji