Views held by Slovene coaches on some contents-related issues of their professional work - Jošt, Bojan (Kinesiologia Slovenica, 2001)
Namen raziskave je bil, na reprezentativnem vzorcu slovenskih trenerjev (n=1418) iz 64 športnih panog, ugotoviti strukturo stalisč do nekaterih vsebinskih vprašanj, ki zadevajo poklicno delovanje trenerjev v slovenskem tekmovalnem športu. Na osnovi strukture odgovorov na posamezna anketna vprašanja bi lahko izpostavili naslednje ugotovitve. Plače trenerjev so po mnenju največjega dela trenerjev še vedno prenizke glede na zahtevnost in obseg njihovega dela in bi morale biti urejeno sistemsko na ravni države za vse športne panoge enako. Večina trenerjev je menila, da bi moralo delo trenerjev še bolj temeljiti na materialnem nagrajevanju. Zadovoljstvo trenerjev z njihovim delom je visoko saj je samo 3% trenerjev izrazilo izrazito nezadovoljstvo s svojim delom. Trenerji še vedno pozitivno ocenjujejo odnos delodajalcev do njihovega dela in imajo občutek, da jih delodajalci cenijo in spoštujejo. Bolj nezadovoljni so bili trenerji z materialnimi razmerami, v katerih so delovali, saj je samo vsak peti trener bil mnenja, da so materialne razmere za njihovo delo dobre. Trenerji so se večinoma opredelili za zakonsko ureditev njihovega delovanja in so menili, da bi morali imeti na ravni države ustrezno stanovsko združenje trenerjev. Prav tako so podprli projekt zaposlovanja trenerjev preko Ministrstva za šolstvo, znanost in šport tudi v prihodnje. Trenerji se večinoma strinjajo s trditvijo, da njihovo delo predvsem managersko in da v obdobju adolescence opravljajo izjemno pomembno vzgojno funkcijo. Večina trenerjev je menila, da je njihovo delo te je kot delo profesorja telesne vzgoje v šoli in hkrati slabše družbeno vrednoteno. Sistem licenciranja bi moral vključevati plačilo licence, ustrezno izobrazbo in stalno dopolnilno izobraževanje. Le vsak peti trener se je strinjal s trditvijo, da je imel pri svojem strokovnem delu dobre možnosti za razvojno delo, inovacije, ustvarjalnost in lasten študij.
Keywords: delovni pogoji; poklicno delovanje; raziskave; Slovenija; sociologija športa; trenerji