Growth characteristics of European beech (Fagus sylvatica L.) on Isopyro-Fagetum KOS. 62 site - Meterc, Gregor (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2009)
Prispevek obravnava rastne značilnosti bukovih (Fagus sylvatica L.) sestojev na rastišču Isopyro-Fagetum KOS. 62. Raziskavo smo opravili v Zasavju, kjer smo v bukovih debeljakih postavili 5 ploskev velikosti 30x30 m. Vse nadmersko drevje smo izmerili in posekali za debelne analize. Na prirastek drevja v zadnjih 10 letih imajo statistično značilen vpliv (kronološka) starost drevja, učinek zastrtosti, prsni premer, socialni razred in presenetljivo redko dimenzije krosnje. Čas kulminacije tekoeega priraseanja je odvisen od starosti, prsnega premera, socialnega razreda in učinka zastrtosti. Ugotovili smo izredno širok razpon produkcijske sposobnosti analiziranega rastišča. Variiranje v produkcijski sposobnosti je praktično v celoti odvisno od nadmorske visine. Na treh ploskvah smo potrdili dvig produkcijske sposobnosti rastišča, na eni spremembe niso statistično značilne, na eni izmed ploskev pa se je produkcijska sposobnost rastišča, domnevno zaradi vpliva oddajnika na Kumu, znižala.
Keywords: bukovi gozdovi; Fagus sylvatica L.; prirastek; rastišča; Slovenia; Slovenija