Mladi Marx in kritika Heglove pravne filozofije - Meden, Jernej (Anthropos (Ljubljana), 2025)
Cilj pričujočega strokovnega članka je razgrniti enotnost ar gumentov Marxovega fragmentarnega rokopisa »Kritika Heglovega državnega prava«. Namesto splošnih rekel in fraz, ki so besedilo v filozofiji in družboslovnih znanostih naredile prepoznavno, se v njem spustim v podrobnejšo analizo Marxovega rokopisa. Pokazati skušam, da tako Marxova splošnejša in nedodelana kritika logike kot tudi njegova podrobnejša kritika Heglove koncepcije oblasti temeljita na enotnem argumentu, uperjenem proti Heglovemu projektu kot takemu.V članku podrobneje pokažem, kako argument o protislovnosti Heglove zakonodajne oblasti mladega Marxa vodi k sklepu, da je protislovje mogoče razrešiti le tako, da zavzamemo stališče, ki je za Hegla epistemološko in politično zunanje: republikanski demokratizem. Članek sklenem z nekaterimi nastavki za nadaljnje raziskovanje, ki bi omogočili jasnejšo presojo dometa veljavnosti Marxove kritike.
Keywords: ‘Critique of Hegel’s Philosophy of Right; Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831); Karl Marx (1818–1883); kritika Heglovega državnega prava; oblast; political philosophy; politična filozofija; power