Praktična konkordanca v ustavnosodni presoji - Zobec, Jan (Dignitas (Ljubljana), 2011)
Splošno načelo sorazmernosti vselej izhaja iz ustavno dopustnega cilja, ki opredeljuje vse stopnje strogega testa, ki je njegovo orodje: primernost, nujnost in sorazmernost v ožjem pomenu. Vse se vrti okoli cilja posega v človekovo pravico. Ko pa gre za človekove pravice, nas njihov cilj ne zanima - so namreč vrednote per se, cilj sam po sebi. Zato bi bilo nesmiselno trditi, da so ustavno skladne. Metoda iskanja in vzpostavljanja praktične skladnosti je "preprosto" ravnoteženje, zakon tehtanja. Poenostavljena, črnobela razmejitev med sredstvom in ciljem bi zato lahko bila naslednja: tehtanje je orodje, praktična konkordanca je cilj.
Keywords: človekove pravice; načelo sorazmernosti; praktična konkordanca; ustavno sodstvo; ustavnosodna presoja