Prognostic relevance of urokinase plasminogen activator and its inhibitors in patients with breast cancer - Borštnar, Simona (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Urokinazni aktivator plazminogena (u-PA), in njegova inhibitorja (PAI- 1 in PAI-2) igrajo pomembno vlogo pri razgradnji medceličnega tkiva in s tem pri prodoru tumorskih celic v okolico ter metastaziranju. Namen naše raziskave je bil ugotoviti morebitno napovedno vrednost uPA, PAI-1 in PAI-2 v retrospektivni seriji 87 bolnic z rakom dojke stadijev I-III, njihove citosolehranimo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Srednja opazovalna doba je bila 35 mesecev. Napovedni pomen uveljavljenih napovednih dejavnikov ter uPA, PAI-1 in PAI-2 smo ocenjevali z univariatno statistično analizo in delnimi multivariatnimi modeli. Vrednost uPA so bile zelo nizke in niso korelirale s preživetjem brez znamenj bolezni, PAI-1 in PAI-2 pa sta značilno vplivala na čas prve ponovitve bolezni. Bolnice, ki so imele vrednost PAI-1 večjo od 5ng/mg pro- teinov, so imele statistično značilno slabše preživetje brez znamenj bolezni kot bolnice z manjšimi vrednostmi (58% vs 85% , p = 0.0046). PAI-2 je pokazal nasprotno sliko, bolnice z vred- nostmi PAI-2 večjimi od 6.4 ng/mg proteinov so imele statistično značilno boljše triletno preživetje brez znamenj bolezni kot bolnice z manjšimi vrednostmi ( 90% vs 48%, Ir= 0.0178). PAI-1 in PAI-2 sta ohranila svojo neodvisno napovedno vrednost ob dodajanju uveljavljenih napovednih dejavnikov v delne multivariatne modele in le lokalna razširjenost bolezni je pokazala večjo napovedno moč od PAI-1 in PAI-2.
Keywords: Breast neoplasms; dojke; Plasminogen activator inhibitor 1; Plasminogen activator inhibitor 2; Prognosis; prognoza; rak (medicina); Recurrence; Urokinase; urokinaze; zdravljenje