Electrophoretic patterns of body extract proteins in some diplopods (Diplopoda, Myriapoda) - Ćurčić, Božidar P. M. (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
Za ugotavljanje biokemičnih značilnosti proteinov telesnih izvlečkov 7 različnih vrst in 7 rodov dvojnonog družin Julidae, Craspedosomatidae in Polydesmidae smo uporabili tehniko splošne tankoplastne gelske elektroforeze. Primerjali smo stopnje selitev proteinov in njihovo relativno pogostnost pri vrstah Julus terrestris Linnaeus (Julidae), Melogona broelemanni Verhoeff (Craspedosomatidae), Pachyiulus hungaricus Karsch, Unciger foetidus (C. L. Koch), Leptoiulus trilineatus (C. L. Koch), Megaphyllum unilineatum (C. L. Koch) (Julidae) in Brachydesmus dadayii Verhoeff (Polydesmidae). Elektroforezne določitve teh vrst so pokazale vrstno specifične in (verjetno) medrodovne razlike. Predvidevamo, da je elektroforeza telesnih proteinov uporabna za (a) razločevanje vrst v katerem koli razvojnem stadiju, (b) razkrivanju prisotnosti sestrskih vrst in ugotavljanju taksonomskih in evolucijskih odnosov v okviru rodov, kot tudi med bolj oddaljenimi taksoni.
Keywords: biokemija; določanje; elektroforeza proteinov; insekti