Densification, rent and use value - Ploštajner, Klemen (Teorija in praksa, 2021)
Stanovanjska soseska Rožna dolina je od leta 2015 ena izmed najbolj zanimivih predelov v Ljubljani za nepremičninske investicije. Intenzivna gradnja, ki jo občina podpira z omogočanjem gostejše zazidave, je sprožila upor lokalnih prebivalcev. Predel je tako postal eden izmed najbolj vidnih lokalnih izrazov univerzalnega kapitalističnega konflikta med uporabno in menjalno vrednostjo prostora. Glavni namen članka je analiza konkretnega izraza tega konflikta prek analize delovanja občine, investitorjev in prebivalcev pri produkciji prostora v Rožni dolini. Analiza pokaže, da je narava konflikta povezana s specifično odvisnostjo lokalne samouprave od ekonomskih akterjev, s posebnostmi lokalnega nepremičninskega trga in delovanja razvojnikov ter s kompozicijo prebivalcev Rožne doline.
Keywords: apropriacija; Local government; Lokalna samouprava; Nasprotja interesov; nepremičninske investicije; Poslovanje z nepremičninami; prostorski konflikti; Real estate business; renta