Zunajkambijska rast celic v lesu dvokaličnic - Torelli, Niko (Les (Ljubljana), 1998)
Med diferenciacijo in zrelenjem, ki potekata zunaj kambija, lesne celice rastejo. Obrazložen je mehanizem drseče, simplastične in intruzivne ali interpozicijske rasti vlaken. Razmerje med dolžino neperforiranih cevnih elementov in dolžino trahejnih členov je lastnost, ki je delno korelirana z glavnimi trendi ksilemske evolucije. Opisani so učinki intruzivnega podaljševanja vlaken na lesno zgradbo.
Keywords: les; dvokaličnice; rast; zgradba