Cultural diversity in the news media - Awad Cherit, Isabel (Javnost (Ljubljana), 2008)
Članek razlikuje med modelom "laissez-faire" in intervencionističnim modelom utemeljevanja in izvajanja kulturne raznovrstnosti v novičarskih medijih. Model "laissez-faire" je značilen za novinarstvo v ZDA, vendar lahko zaradi konvergence medijskih sistemov in razširjenega sprejemanja upravljanja z raznovrstnostjo postane dominanten tudi v drugih zahodnih demokracijah, vključno z Evropo. Članek dokazuje, da je ključni problem pristopa "laissez-faire" h kulturni raznovrstnosti v medijih v tem, da izhaja iz komercialnih, ne pa iz normativnih utemeljitev. Zaradi tega je kulturna raznovrstnost pogosto le okras. Raznovrstnost, ki se izenačuje s točnostjo in postane sredstvo za doseganje dobička, je v službi danega medijskega sistema, ne pa njegove kritike. Ker dobičkonosno usmerjene medijske politike ne odpirajo novih prostorov za alternativne družbene glasove, zanemarjajo demokratične potrebe multikulturne družbe.
Keywords: večkulturnost; democracy; demokracija; komuniciranje; communication; množični mediji; mass media; obveščanje; informiranje; objektivnost; medijska politika