Reševanje iz vode pri sumu poškodbe hrbtenice - Štirn, Igor (Šport (Ljubljana), 2017)
Pri sumu poškodbe hrbtenice se ponesrečenca rešuje z uporabo reševalne deske. Potrebna sta vsaj dva ali trije reševalci. Zelo pomemben je pristop k ponesrečencu in ustrezen ter pravilno izveden imobilizacijski prijem. Sledi natančno podlaganje reševalne deske in pričvrstitev ponesrečenca nanjo. Reševalci najprej učvrstijo pasove preko prsi, nato čez pas, stegna in stopala, nazadnje namestijo še vratni opori. Ponesrečenca se nato izvleče iz vode, obriše in pokrije ter počaka medicinsko pomoč. V članku so vsi postopki natančno opisani.
Keywords: drowning; injured person; ponesrečenec; rescue board; reševalna deska; sport; šport; utapljanje; voda; water