La polarización discursiva en torno a los menores extranjeros no acompanados en los comentarios de la prensa digital espanola - Sanfilippo, Vincenzo (Verba hispanica, 2025)
Namen prispevka je analizirati mehanizme diskurzivne polarizacije v povezavi s tujimi mladoletniki brez spremstva (MENA) v komentarjih španskih spletnih medijev. V ta namen smo zbrali in preučili korpus komentarjev, objavljenih v dveh najvplivnejših španskih dnevnih časopisih: El Mundo in El País. Analiza vključuje tako negativno kot pozitivno naravnane komentarje ter si prizadeva prepoznati argumentacijske strategije, s katerimi uporabniki oblikujejo in utemeljujejo svoja stališča. Ugotovitve kažejo, da spletni komentarji postajajo priročno okolje za izražanje in stopnjevanje polariziranih stališč. Na eni strani se pojavljajo tehnike, ki krepijo družbene stigme in reproducirajo negativne stereotipe glede migracij te skupine, na drugi strani pa se oblikujejo diskurzivni pristopi, ki pozivajo k empatiji, solidarnosti in vključevanju.
Keywords: comentario digital; digital discourse; digitalni diskurz; discursive polarization; discurso digital; diskurzivna polarizacija; menores extranjeros no acompanados; online comments; polarización discursiva; prensa espanola; Spanish press; spletni komentar; španski mediji; tuji mladoletniki brez spremstva; unaccompanied foreign minors