Foucault in sodobna literarna zgodovina - Širca, Alen Albin (Primerjalna književnost, 2010)
Razprava problematizira aktualnost Foucaultove misli v sodobni literarni zgodovini. Ob pretresu filozofskozgodovinskih implikacij Arheologije vednosti se zjasni, da pri njem ne moremo govoriti o preprosti prednosti diskontinuitete pred kontinuiteto, kot pozivajo mnogi sodobni literarni zgodovinarji in teoretiki, ampak gre za fundamentalen premislek o (kvazi)transcendentalnem pogoju obeh.
Keywords: Foucault, Michel, 1926-1984; književnost; literature; philosophy; filozofija; history of literature; literarna zgodovina; filozofija zgodovine; strukturalizem