Meritev izkoristka in nastavitev krmilnih parametrov kaplanove turbine z dolgim cevnim sistemom s primerjalno metodo - Trebše, Andrej J. (Strojniški vestnik, 2004)
Prispevek obravnava meritev izkoristka kaplanove turbine s primerjalno metodo (test indeks) ter nastavitev delovanja krmilnih sistemov za upravljanje vodilnika in gonilnika. Pri dolgem pretočnem traktu se zaradi večjih izgub vodnega padca med obremenjevanjem stroja spreminja čisti padec. Na podlagi modelnih preizkusov kaplanove turbine in meritve izkoristka turbine na prototipu, smo s primerjalno metodo optimirali krmiljenje vodnega stroja.
Keywords: turbine Kaplan; metode primerjalne; izkoristek strojev; krmiljenje; kaplanove turbine; izkoristek