Marriage In the Eastern Catholic Churches - Kłos Skrzypczak, Aleksandra (Bogoslovni vestnik, 2025)
V vzhodnih katoliških Cerkvah se zakramenti, tako kot bogoslužje, blagoslovi in posvetitve, dojemajo kot neločljiva celota. Pri obravnavi izbrane teme je posebna pozornost namenjena vprašanju zakonske zveze v vzhodnih katoliških Cerkvah, in sicer z vidika teologije in kanonskega prava. Za pripravo prispevka je bila uporabljena analitična in sintetična metoda, ki je omogočila celostno obravnavo izbrane teme, obenem pa osvetlila številne skladnosti v moralnih in pravnih vidikih Rimokatoliške Cerkve in vzhodnih katoliških Cerkva. Iz analize dostopnih virov ter študija zbranega gradiva na območju škofije Prešov, kjer je bila raziskava izvedena, iz haja sklep, da je zakonsko življenje v tamkajšnjem okolju pomembna kulturotvorna vrednota. Vendar so se razkrili tudi nekateri negativni vidiki, ki kažejo, da imajo intenzivne družbene spremembe, stres, pomanjkljivosti socialnega sistema, pa tudi težave na trgu dela neposreden vpliv na obstojnost oziroma razpad zakonskih zvez. V zvezi s tem je bila opravljena analiza števila sklenjenih in razvezanih zakonov v nadeparhiji Prešov. Izvedena raziskava omogoča določitev smernic za nadaljnje raziskave: kvalitativna analiza tečajev za pripravo na zakon ali primerjalna študija zakonskega prava zahodne in vzhodnih katoliških Cerkva ob upoštevanju statističnih podatkov o postopkih za ničnost zakonske zveze.
Keywords: Archeparchy of Prešov in Slovakia; canonical approach; Eastern Catholic Churches; kanonski pristop; marriage; Prešovska nadeparhija na Slovaškem; teološki pristop; theological approach; vzhodne katoliške Cerkve; zakonska zveza