Etika v poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji - Teržan, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
V besedilu so predstavljena etična izhodišča in dileme udeležencev v procesu vračanja na delo oziroma zaposlovanja oseb z zmanjšanimi zmožnostmi. To so izvajalci poklicne in zaposlitvene rehabilitacije, delodajalci in javni zavodi. Predstavljene so različne teorije, ki so podlaga za oblikovanje etičnih načel in najpomembnejše razlike med posameznimi deležniki na področju etike. Izvajalci zaposlitvene rehabilitacije imajo različna strokovna izhodišča, kar vpliva na njihova etična stališča. Med njimi je posebej poudarjena usmerjenost v uporabnika, spoštovanje njegove integritete, avtonomnosti in informiranosti. Strokovni delavci morajo zagotavljati visoko kakovost storitev in svoj profesionalni razvoj. Na delodajalčeve dejavnosti v procesu vračanja na delo vplivajo ekonomski dejavniki, zakonodaja in etična načela. V ospredju so ekonomski dejavniki. Javni zavodi imajo svoja etična izhodišča, ki so zaznamovana z usmerjenostjo v uporabnika in s spoštovanjem pravil. V tem se skrivajo pasti za nastanek etičnih vprašanj. V zaključku izpostavljamo pomen sodelovanja vseh deležnikov. Študije kažejo, da je v tem procesu odločilna vloga delodajalca, pogosto pa imajo odločilno vlogo etična stališča najpomembnejšega (najmočnejšega) udeleženca procesa.
Keywords: business ethics; ethical issues; ethics; etične dileme; etika državnih inštitucij; poklicna rehabilitacija; poslovna etika; public institution ethics; Rehabilitation, Vocational; vocational rehabilitation; zaposlitvena rehabilitacija