Health aspects of aerobic interval training in the rehabilitation of patients with cardiovascular diseases - Ilić, Tamara (Annales kinesiologiae (Koper), 2023)
Namen: Namen raziskave je pripraviti pregled literature, v kateri so analizirani učinki aerobnega intervalnega treninga na rehabilitacijo pacientov s srčno-žilnimi boleznimi.Metode: Podatki o raziskavah so bili zbrani ob upoštevanju meril za vključitev in izključitev, in sicer za raziskave, objavljene v angleškem jeziku. V analizo so bile vključene raziskave, ki so izpolnjevale naslednja merila: objavljene so bile med let-oma 2004 in 2022, anketiranci so bili ljudje s srčno-žilnimi boleznimi, poleg tega so raziskave vključevale tudi podatke o bolezni, programu treninga in rezultatih. Po drugi strani v analizo niso bili vključeni raziskave, katerih besedilo ni bilo v celoti dosto-pno, in sistematični pregledi raziskav. S prvim iskanjem je bilo najdenih 71 člankov. V začetno oceno je bilo v skladu z merili za vključitev in izključitev vključenih 15 člankov, medtem ko je bilo 20 raziskav izključenih, ker so bile podvojene, 28 raziskav je izključenih, ker ni bilo na voljo celotnega besedila, osem pa jih je bilo izključenih zaradi neskladnosti.Rezultati: Pregledana gradiva kažejo, da aerobni intervalni trening vpliva na mak-simalno aerobno moč (VO2 max), funkcionalne sposobnosti, najvišjo vrednost porabe kisika (VO2 peak) in funkcionalne zmogljivosti pri rehabilitaciji v primeru srčno-žilnih bolezni, zlasti pri starejših. V večini raziskav programi trajajo od 10 do 16 tednov. Tisti, ki so se izkazali za najučinkovitejše, so povezani z aerobnim intervalnim treningom in se izvajajo od 2- do 3-krat tedensko z zmerno (50–60 % vrednosti VO2 max) ali visoko intenzivnostjo (80–90 % vrednosti VO2 max).Zaključek: Raziskave kažejo, da ustrezna količina telesne dejavnosti prispeva k boljšemu življenjskemu slogu oseb s srčno-žilnimi boleznimi. Vseh 15 raziskav je pokazalo pozitivne učinke aerobnega intervalnega treninga pri rehabilitaciji v primeru srčno-žilnih bolezni.
Keywords: aerobic exercise; aerobni trening; cardiovascular diseases; interval training; intervalni trening; Kardiovaskularne bolezni; rehabilitacija; rehabilitation; srčno-žilne bolezni; Trening