Informacijska politika na področju posebnega knjižničnega gradiva v narodni knjižnici - Glavan, Mihael (Knjižnica, 1992)
Slovenska narodna knjižnica mora iz klasične knjižnice te vrste, ki temelji predvsem na zbiranju, obdelavi in varovanju nacionalne zbirke tiskov in posebnega gradiva ter na izdelavi nacionalne bibliografije, preobraziti v vitalen in resnično pomemben dejavnik v slovenskem informacijskem sistemu. V skladu s spremembo informacijske politike narodne knjižnice kot celote želimo spremeniti tudi informacijsko politiko na specifičnem področju netipičnega knjižničnega gradiva: rokopisov, starih redkih tiskov, specialnega kartografskega, slikovnega in glasbenega gradiva. Ob klasičnih funkcijah, npr. razstavljanju gradiva, ki še zmeraj ostajajo potrebne, je treba bolje razviti ali na novo vzpostaviti še zlasti naslednje: Izdelava in objava bibliografskih baz (računalniških in klasičnih), objava informacijsko in kulturno najbolj potrebnih in želenih dokumentov (reprinti, faksimili, mikrofilmske ali mikrofiš oblike), omogočiti univerzalno dostopnost gradiva z vzpostavitvijo nacionalnega in mednarodnega dokumentacijskega in izposojevalnega servisa, razviti znanstveno-raziskovalno delo na področju posebnega knjižničnega gradiva.
Keywords: Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia; Ljubljana; informacijski sistemi; informacije; posebne zbirke; knjižnice