Holekova Nežika - nova kvaliteta v Tavčarjevi novelistiki - Čar, Janko (Slavistična revija, 1986)
Novela Holekova Nežika prinaša v Tavčarjevo novelistično pisanje pomembne novosti.Slovenska književna zgodovina je tej noveli posvetila različne opombe, nasploh pa se z njo ni posebej ukvarjala. Zato se tu osvetljujejo vsaj tiste vsebinske, idejne in estetske prvine, ki so posebno konstitutivne za nadaljnji razvoj Tavčarjeve vaške proze.