Tendence spreminjanja podnebja po 2. svetovni vojni na jugovzhodu Krasa - Ogrin, Darko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2014)
Prispevek obravnava trende spreminjanja temperature zraka in padavin v višjem, jugovzhodnem delu Krasa. Zaledno zmerno sredozemsko podnebje se tu prepleta s celinskim podnebjem, zato se značilnosti spreminjanja podnebja nekoliko razlikujejo od trendov ob obali Tržaškega zaliva. Zaradi manjšega vpliva morja je trend segrevanja ozračja izrazitejši, še posebej spomladi in poleti, bolj izrazito kot ob morju je tudi zmanjševanje letne vsote padavin.
Keywords: fizična geografija; karst; klimatogeografija; klimatske spremembe; Kras; physical geography; Slovenia; Slovenija