Gozdarska knjižnica ob svoji 60-letnici - Koler-Povh, Teja (Knjižnica, 2008)
Gozdarska knjižnica je bila ustanovljena leta 1948 pri Gozdarskem inštitutu Slovenije. Danes je specialna knjižnica inštituta in Zavoda za gozdove Slovenije in hkrati visokošolska knjižnica Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete. S svojo INDOK službo je edini informacijski center in posrednik znanstveno-tehniških informacij in literature za področja gozdarstva v Sloveniji. Je tudi osnovna zakladnica virov za zgodovino gozdov in gozdarstva na Slovenskem. V šestdesetih letih delovanja je zbrala več kot 41.000 enot knjižničnega gradiva. V šestdesetih letih obstoja je bilo vanjo včlanjenih preko 7.000 uporabnikov. Letno ima okoli 500 aktivnih uporabnikov in izposodi preko 18.000 enot gradiva. Že od vsega začetka dobro sodeluje z mnogimi domačimi in tujimi ustanovami. Od majhne knjižnice s skromnim, a dragocenim gradivom, hranjenim v majhni sobi, se je razvila v virtualno knjižnico 21. stoletja.
Keywords: visokošolske knjižnice; Gozdarska knjižnica; dokumentalistika; zgodovinski pregledi; forestry; gozdarstvo; Slovenia; Slovenija