Delovanje slovenskih izseljencev v Argentini za neodvisno Slovenijo - Kristen, Samo (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2007)
Slovenci v Argentini, tako pripadniki slovenske politične emigracije (SPE), ki so prišli tja po letu 1945, kot tisti, ki so se naselili v Argentini že pred prvo ali drugo svetovno vojno (pretežno ekonomska emigracija iz Prekmurja in s Primorske, a tudi primorski begunci pred fašizmom), so v času državnega osamosvajanja Slovenije in vojaškega posega JLA v veliki meri presegli prejšnje razlike in se poenotili v podpori procesu slovenske osamosvojitve. V okviru njihovega prizadevanja za mednarodnopravno priznanje Republike Slovenije s strani Republike Argentine, do katerega je prišlo 16. 1. 1992, je poleg individualnega prispevka številnih zaslužnih posameznikov osrednjo vlogona institucionalni ravni odigrala Zedinjena Slovenija (ZS), krovna organizacija slovenske politične emigracije v tej južnoameriški državi. Delovanje ZS in njenih članov se je kazalo na različne načine - z zbiranjem podpisov za osamosvojitveni plebiscit, lobiranjem na različnih ravneh državnega odločanja (zunanje ministrstvo, poslanska zbornica, senat, vplivni politiki), organiziranjem manifestacij v podporo slovenski osamosvojitvi, pri katerih so sodelovali tudi pripadniki drugih manjšin, v sodelovanju s slovenskim zunanjim ministrstvom, z udeležbo na Svetovnem slovenskem kongresu,pri medijskem seznanjanju argentinskega javnega mnenja o razmerah v Sloveniji ipd.
Keywords: Slovenia; Slovenija; osamosvojitev; mednarodno priznanje; Argentina; slovenski izseljenci; United Slovenia; Zedinjena Slovenija