Central European countries and the smooth adjustment hypothesis - Černoša, Stanislav (Naše gospodarstvo, 2012)
Ta prispevek obravnava bilateralno trgovino med Češko Republiko, Poljsko in Slovenijo kot srednjeevropskimi državami (CEC-3) in petnajstimi državami članicami Evropske unije (EU-15). Članek na kratko predstavi modificirano teorijo carinske unije, predstavi rezultate merjenja vertikalne znotrajpanožne trgovine med Češko, Poljsko in Slovenijo v bilateralni trgovini s članicami EU-15 in predstavi še nekatere druge pomembne dejavnike, ki določajo vertikalno znotrajpanožno trgovino med CEC-3 in EU-15. Temeljni namen prispevka je preverjanje hipoteze gladkega prilagajanja, ki predpostavlja, da je višja raven skupne znotrajpanožne trgovine pozitivno povezana z nizkimi stroški prilagajanj. Tradicionalna teorija carinske unije domneva, da imajo članice carinskih unij ali drugih regionalnih združenj različno razmerje med proizvodnimi dejavniki, ki v pogojih svobodne trgovine pripelje do medpanožne specializacije. Na ta način predpostavlja manjše stroške prilagajanj za razvitejše države in večje stroške prilagajanj v primeru manj razvitih držav članic unije. Modificirana različica teorije carinske unije pa predpostavlja, da bo liberalizacija trgovine med članicami pripeljala do znotrajpanožne specializacije, ki bo imela pomembne implikacije na kratkoročne stroške prilagajanj: nižje stroške prilagajanj za vse članice carinske unije ne glede na njihovo raven razvitosti. Če torej modificirana različica teorije carinske unije domneva veljavnost hipoteze gladkega prilagajanja, pa ta prispevek potrjuje mnenje mnogih drugih avtorjev, ki dvomijo v njeno veljavnost.
Keywords: carine; carinske oprostitve; Evropska unija; mednarodna trgovina; mednarodne ekonomske integracije