Patofiziologija možganske oblike akutne višinske bolezni - Bajrović, Fajko (Medicinski razgledi, 2002)
Akutna višinska slabost in možganski edem sta možganski obliki akutne višinskebolezni, ki lahko prizadaneta neaklimatizirane osebe med hitrim vzponom na veliko nadmorsko višino. Kljub dobro znani klinični sliki in razmeroma učinkovitem zdravljenju, patofiziološka podlaga za možgansko obliko akutne višinske bolezni ni znana. Novejše raziskave kažejo, da se v razmerah hipobarične hipoksije med hitrim vzponom na visoko nadmorsko višino v možganihrazvija vazogeni edem že pred razvojem simptomov in znakov akutne višinske slabosti. Vzroki za povečano prepustnost hematoencefalne pregrade bi lahko bili mehanični dejavniki (izguba avtoregulacije in povišan kapilarni tlak), ishemija, nevrogeni vplivi in biokemični mediatorji. Vazogenemu edemu se ob napredovanju bolezni verjetno pridruži tudi citotoksičen edem. Vse bolj je sprejeto mnenje, da sta akutna višinska slabost in klinična entiteta "možganski edem" le različni stopnji možganske oblike višinske bolezni z isto patofiziološko podlago. Simptomi, ki nastopijo ob možganski obliki akutne višinske bolezni so posledica povečanega intrakranialnega tlaka. Zdi se, da jerazvoj simptomov odvisen od podajnosti kraniospinalnega prostora.
Keywords: Altitude Sickness; Možganski edem; Physiopathology; Višinska bolezen; nadmorska višina; Brain Edema; možgani; motnje; simptomi