Men in love with artificial women - Uvanović, Željko (Primerjalna književnost, 2016)
Članek predlaga novo branje romantične novele "Peščeni mož" E. T. A. Hoffmanna in postmodernističnega znanstveno-fantastičnega romana Stepfordske ženske Ire Levina v kontekstu filmskih priredb. Pigmalionizem in agalmatofilija, znana od časov grške antike do danes, oblikujeta mrežo analogij z literarnimi deli. Poleg tega je pojav, pri katerem moškega privlačijo umetni, neodzivni, ženski nadomestki, znan v kontekstu diagnosticiranja aspergerjevega sindroma in narcizma. Medbesedilna, intermedijska primerjalna analiza omogoča nova spoznanja o Hoffmannovi noveli, Levinov roman pa je tu prvič predmet takšne analize. Primerjava pokaže zanimive podobnosti med njima. Posebno pozornost posvečamo problemom spolne odtujitve in srhljivim posledicam določenih tendenc v razvoju digitalne agalmatofilije.
Keywords: film; književnost; literature; ljubezen; love; pigmalionizem; agalmatofilija; German-language literature; nemška književnost; American literature; ameriška književnost; filmske priredbe; Hoffmann, E. T. A.: Peščeni mož; Levin, Ira: Stepfordske ženske