Mejna jama in drugi zanimivi katastrski mejniki okoli Socerba in doline Glinščice - Triglav Čekada, Mihaela (Geodetski vestnik, 2024)
V prispevku bomo opisali nekdanje mejnike katastrskih občin na čezmejnem območju med Socerbom in dolino Glinščice. Danes so tod na slovenski strani državne meje vasi Socerb in Beka, na italijanski pa Mačkolje, Prebeneg, Dolina, Boljunec, Kroglje, Gornji Konec in Botač. V času franciscejske katastrske izmere, torej v času Avstrijskega cesarstva, so te vasi, razen Mačkolj, sodile v skupni okraj Robida (Fünfenberg), ki je bil del istrskega okrožja. Zato tod lahko najdemo enake stare mejnike katastrskih občin iz časa franciscejske in remabulančne katastrske izmere kot drugod na današnjem območju Slovenije. Poleg dvanajstih klesanih mejnikov bomo predstavili še dva izjemna primerka naravnih mejnikov: napise, vklesane na vhodne stene jame, in napise, vklesane na gladko kamnito steno. Pokazali pa bomo tudi, da so lahko mejniki, ki imajo enako obliko kot nekdanji mejniki katastrskih občin, nekoč na Primorskem označevali tudi skupne posesti agrarnih skupnosti, ki so jih imenovali jusi, in te niso vedno sovpadale z mejami katastrskih občin.
Keywords: agrarian community; agrarne skupnosti; cave; dolina Glinščice; Franciscan land cadastre survey; franciscejska katastrska izmera; jama; katastrski mejnik; land cadastral boundary marks; Rosandra valley; Socerb; Socerb Castle