Veliki brat oddaj resničnostne televizije - Jakopič, Kaja (Monitor ISH, 2004)
Novi žanr oddaj realne televizije, ki je svoj višek dosegel ob koncu 90. let prejšnjega stoletja, je nastal s hibridizacijo različnih drugih TV-žanrov, ki so TV-producentom zagotavljali takojšen uspeh oddaj. Kritiki oddaj so prepričani, da gre za nerealno "realno televizijo", ki pomeni triumf "tehno fašizma" nad maso televizijskih gledalcev oziroma potrošnikov. Zagovorniki oddaj pa poudarjajo, da je realnost oddaj izražena v možnosti analize fantazij in prepoznavanju pomanjkljivosti v družbi, kjer v namišljenem elektronskem prostoru posamezniki izražajo želje po povezanosti z drugimi osebami.
Keywords: resničnostna televizija; televizijske oddaje; oddaja Big Brother; konstrukcija realnosti