The importance of interdisciplinary scientific research for the contemporary interpretation and revitalization of neglected architectural heritage - Sapač, Igor (Annales. Series historia et sociologia, 2025)
Članek na primeru baročnega dvorca Novo Celje pri Žalcu obravnava problematiko zapostavljene stavbne dediščine in izpostavlja pomen interdisciplinarnega znanstvenega raziskovanja za učinkovito sodobno interpretacijo in revitalizacijo tega segmenta kulturne dediščine. Z interdisciplinarnimi znanstvenimi raziskavami je bilo mogoče temeljito kritično ovrednotiti, korigirati in dopolniti v preteklosti izpeljane raziskave, ki so izhajale iz posamičnih znanstvenih disciplin, ter dokazati, da dvorec Novo Celje v 18. stoletju kot baročna celostna umetnina in ena od najbolj reprezentativnih plemiških rezidenc na ozemlju habsburške dedne dežele Štajerske ni nastal kot novogradnja, kakor so predpostavljale starejše raziskave, ampak z domiselno celovito izpeljano preobrazbo starejšega renesančnega dvorca Plumberk, ki je kot razmeroma majhna stavbna zasnova nastal v 16. stoletju in nato v 17. stoletju doživel prvo širitev. Z zgodovinskimi in umetnostnozgodovinskimi metodami raziskovanja je bilo mogoče poglobljeno analizirati in interpretirati pomen lastnikov dvorca med 16. in 20. stoletjem, razvoj gradbene geneze dvorca in njegove umetnostne opreme, z arhitekturnimi metodami pa preveriti ustreznost umetnostnozgodovinske interpretacije in jo dopolniti z arhitekturno interpretacijo na osnovi analognih in digitalnih grafičnih pristopov. V članku obravnavani in predstavljeni primer dokazuje, da je načrtno in uravnoteženo izpeljano interdisciplinarno znanstveno raziskovanje večplastnih in večpomenskih arhitekturnih dosežkov s statusom stavbne dediščine bistveno bolj učinkovito od raziskav, omejenih zgolj na posamično znanstveno disciplino, in da morejo samo tako izpeljane raziskave prispevati kakovostne raziskovalne rezultate, ki tvorijo neobhodno osnovo za načrtovanje uspešne trajnostne revitalizacije zapostavljene stavbne dediščine.
Keywords: architectural heritage; cultural heritage interpretation; dediščinska znanost; dvorec Novo Celje; heritage science; interdisciplinarne raziskave kulturne dediščine; Interdisciplinary cultural heritage research; interpretacija kulturne dediščine; Novo Celje Manor; stavbna dediščina