Reducing food waste and boosting profits through inventory management - Lipnik, Špela (Managing global transitions, 2025)
Članek raziskuje področje upravljanja zalog v povezavi s problematiko odpada hrane. Namen raziskave je na primeru izbranih pekarn proučiti kako bi z boljšim upravljanjem izboljšali ekonomske rezultate in minimizirali odpad ter tako prispevali k bolj učinkovitemu, zelenemu in trajnostnemu gospodarstvu. Na podlagi polstrukturiranih intervjujev z vodilnimi kadri izbranih pekarn ter poslovne dokumentacije smo analizirali upravljanje zalog v pekarnah, pridobljene kvantitativne podatke pa obdelali z uporabo EOQ in Newsvendor modela za upravljanje z zalogami. Ugotavljamo, da lahko razumevanje in uporaba obeh modelov v obravnavanih pekarnah prispevata k boljšemu načrtovanju proizvodnje in nabave tako z vidika obvladovanja stroškov in maksimiranja dobička kot minimiziranja odpada.
Keywords: food waste minimization; miniziranje odpada hrane; Slovenia; Slovenija; sustainable economy; trajnostno gospodarstvo