Teoretični in terminološki vidiki koncepta trajnostnosti/sonaravnosti - Plut, Dušan (Geografski vestnik, 2002)
Članek obravnava večplastno zasnovo koncepta trajnostnosti in sonaravnosti. Sodi, da je umestno trajnostnost pojmovati kot načelo in sonaravnost kot praktično udejanjanje tega načela pri organizaciji in delovanju različnih materialnih dejavnosti. S pojmom sonaravni (prostorski, pokrajinski, regionalni) razvoj v geografiji poudarimo nujnost tudi prostorske organizacije bivanja, dela in preživljanja prostega čas znotraj omejitev (zmogljivost) narave, pokrajine. Kadar regionalni razvoj pojmujemo širše (razen načela okoljske in prostorske trajnosti), tudi z vidika načel gospodarske in socialne trajnosti (gospodarska in socialna sestavina blaginje) je primernejša uporaba pojma trajnosti (trajnostno) sonaravni regionalni razvoj.
Keywords: ecology; ekologija; regionalni razvoj; sonaravni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; strokovna terminologija