Color duplex-Doppler ultrasonography of lower extremities veins - types of findings - Brkljačić, Boris (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. V študiji smo tipsko razvrstili rezultate ultrazvočne preiskave ožilja spodnjih okončnin z dvojnim barvnim Dopplerjem. Bolniki in metode. V 27mesecih smo pregledali 934 bolnikov, 663 žensk (71%) in 271 moških (29%), starih od 19 do 86 let (povprečna starost 58,4 let). Uporabili smo barvne Dopplerske čitalnike Acuson 128 x 10, ATL HDI 500 in Simensov Sonoline Elegra ter transduktorje s frekvenco od 2,5-12 MHz. Rezultate preiskav smo razvrstili: (a) globoka venska tromboza, (b) patološke spremembe na venah, na katerih nismo odkrili znakov globoke venske tromboze, (c) patološke spremembe na sosednjih strukturah in (d) normalni rezultati. Rezultati. Globoko vensko trombozo smo odkrili pri 210 bolnikih (22,5 %). Pri 129 je bila venska tromboza akutna ali kronična, pri 81 bolnikih pa je bila prisotna tudi po zdravljenju, saj smo jo odkrili v času kontrolnih pregledov. Pri 415 bolnikih (44,4%) smo opazili posttrombotični sindrom, varikozno razjedo, površinski tromboflebitis ter vensko anevrezmo pod kolenom. Patološke spremembe, ki niso nastale zaradi bolezni ožilja, smo odkrili pri 117% bolnikih (12,5%). Najpogostejše spremembe v tej skupini so bile mišični hematomi in podkolenske ciste, opazili pa smo tudi nekaj zelo redkih patoloških sprememb. Pri 192 bolnikih (20,6%) so bili rezultati normalni. Zaključki. Poleg že znanih in zelo različnih patoloških sprememb na ožilju spodnjih okončin smo pri bolnikih, ki so prišli k nam na ultrazvočno preiskavo ožilja spodnjih okončin z dvojnim barvnim Dopplerjem, odkrili razmeroma veliko patoloških sprememb, kiniso bile povezane z boleznimi ožilja. Ultrazvočna preiskava ožilja je nujnaza prepoznavanje poškodb ožilja, ki klinično spominjajo na globoko venskotrombozo, da ne bi po pomotoma napačno zdravili.
Keywords: diagnostika; ožilje; Peripheral vascular diseases; Thrombophlebitis; Ultrasonography; Ultrasonography, doppler, duplex; ultrazvočna diagnostika; Veins