Simulacija položajnih napak vektorskih podatkov z metodo Monte Carlo - Podobnikar, Tomaž (Geodetski vestnik, 1998)
Simulacijske metode Monte Carlo lahko uporabljamo za statistično ovrednotenje in predvsem za enostavno ter učinkovito vizualizacijo položajnih napak vektorsko podanih podatkovnih slojev. Rezultate simulacij učinkovito uporabimo za predstavitev napak prostorskih podatkov potencialnim uporabnikom z vizualizacijo (npr. v objektnih katalogih). Primerni so tudi za učenje možnosti vpliva napak prostorskih podatkov in prenosa napak pri prostorskem modeliranju ter planiranju. Simulacije napak so izvedene z lastnim programom. Uporabljeno je testno območje okolice Novega mesta, in sicer za zbirko podatkov GKB 25 (ceste in hidrografski podatki), za RPE (centroidi hišnih številk) in za podatke meja kultur zemljiškega katastra.
Keywords: geodezija; geografski informacijski sistemi; prostorska analiza; statistika