Sila socialnosti - Tomc, Gregor (Teorija in praksa, 2018)
Avtor prikaže alternativni pristop k družboslovni znanosti. Socialno infoznanost sestavljajo tri ravni raziskovanja. Na temeljni ravni je sociogenomika, ki raziskuje gensko izražanje glede na razlike v socialnem ozadju, na predzavedni ravni živalske vrste, od žuželk in sesalcev do človeka. Raven višje je socialna nevroznanost, ki raziskuje interakcijo nevronskih omrežij in živčevja v telesu glede na razlike v izkustvenem in imitacijskem učenju na nezavedni ravni posamezne živali v življenjskem ciklu. Razvoj teh dveh poddisciplin bo v prihodnosti pomembno vplival na raziskovanje v socialni lingvistiki, ki raziskuje jezikovno informacijsko izmenjavo ljudi. V pričujočem razmišljanju se bomo omejili na sociogenomiko in socialno nevroznanost.
Keywords: Družbene vede; Genomics; Genomika; Neurosciences; Nevroznanosti; Social sciences