Vpliv mehkega korena na vedenje zvarnega spoja pri lomu - Gliha, Vladimir (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Primerjali smo lomno žilavost treh različnih zvarnih spojev, katerih meja plastičnosti je presegala mejo plastičnosti osnovnega materiala. Dva zvara smo v korenskem delu zvarili z mehkejšim dodajanim materialom, da smo lahko opustili predgrevanje. Mehki koren vpliva na znižanje lomne žilavosti spoja. Rezultati merjenja lomne žilavosti so na zvaru, kjer je bil koren izdelan dvovarkovno, višji od štirivarkovnega.
Keywords: varjenje; zvarni spoji; mehanske lastnosti; krhki lom; lomna žilavost; dodajni materiali