Pomen (moč) ljubezni pri vodenju in pri zavzetosti zaposlenih v javni upravi - Pličanič, Senko (Javna uprava, 2017)
Avtor v razpravi obravnava pomen ljubezni (do sebe) za vse, kar počnemo. Izhaja iz predpostavke, da ljubezen in srečo lahko dosežemo le ob uravnoteženosti duhovne in materialne plati naših življenj. Zaradi enostranske usmeritve naše civilizacije v materialni razvoj smo iz svojih življenj skoraj v celoti izrinili prizadevanje za duhovni razvoj. Avtor predlaga dopolnitev načela trajnostnega razvoja in oblikovanje celovitega načela trajnostnega razvoja, ki poleg gospodarske rasti zajema tudi duhovno. Meni, da je to model, ki ponuja izhod iz trenutnih (slabih) razmer - v svetu in v Sloveniji. Glede na pomembnost javnega sektorja in znotraj njega še posebej javne uprave je posebej pomembno, da duhovno plat našega bivanja vgradimo v vseživljenjsko usposabljanje zaposlenih v javnem sektorju. In s tem zaposlenim omogočimo, da se podajo na pot k ljubezni (do sebe). Glede na pomembnost vodenja pa je treba posebno pozornost nameniti voditeljem v politiki, javnem sektorju in javni upravi. Pri tem bi moral biti naš cilj imeti voditelje z visoko stopnjo ljubezni (do sebe).
Keywords: hapiness; javni sektor; leadership; ljubezen; love; politics; politika; public sector; sreča; sustainable development; trajnostni razvoj; vodenje