Josip Vidmar o katolištvu Ivana Cankarja in pogledih Izidorja Cankarja skozi prizmo sodobne teološke interpretacije katolištva - Avsenik Nabergoj, Irena (Bogoslovni vestnik, 2024)
V knjigi Literarne kritike (1951) Josip Vidmar združuje svoja predvojna literarnokritična dela, v katerih analizira in ocenjuje slovensko literaturo v specifičnem kulturnem in zgodovinskem kontekstu. Pri tem posebno pozornost posveti uvodnim študijam Izidorja Cankarja v prvi izdaji Zbranih spisov Ivana Cankarja (1925–1936), pri čemerse podrobno loteva vprašanja Cankarjeve katoliške identitete in svetovnega nazora. Vidmarjevi odzivi na poglede Izidorja Cankarja temeljijo na njegovem lastnem pojmovanju katolištva, ki ga ne razlaga po sodobnih teoloških opredelitvah, temveč skozi prizmo svoje terminologije in interpretativnih kriterijev. V skladu s tem članek sledi cilju razčlenitve Vidmarjevih vrednostnih kriterijev za katolištvo. Zadnji del članka ponuja vpogled v sodobne teološke študije, da bi osvetlili skladnost Vidmarjeve razlage katolištva z današnjimi teološkimi razumevanji katoliške identitete. Prispevek bralca vabi, naj umetnostrazume kot edinstveno človeško izkustvo, kiskozi pesniške, pripovedne in dramske forme presega ideološko ozke okvire in s tem omogoča globlji vpogled v resničnost ter razmislek o lastnem svetovnem nazoru.
Keywords: Cankar, Ivan; Cankar, Izidor; Catholicism; katolištvo; literarna interpretacija; literarno vrednotenje; literary evaluation; literary interpretation; representation of reality in art; reprezentacija resničnosti v umetnosti; svetovni nazor; Vidmar, Josip; worldview