Vpliv anksiolitika na kvaliteto življenja in na kardiovaskularno avtonomno funkcijo pri bolniku s posturalno ortostatsko tahikardijo - Kavčič, Niko (Medicinski razgledi, 2005)
Sindrom posturalne ortostatske tahikardije je motnja v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Najverjetnejša patofiziološka osnova je prizadetost adrenergičnih in kardiovagalnih živčnih vlaken ter določene motnje centralnegaživčnega sistema. Pri vstajanju ali testu z nagibno mizo pri teh bolnikih prekomerno poraste srčni ritem, vendar običajno ne pride do padca krvnega tlaka. Od simptomov se pojavijo omotica, palpitacije, sinkopa, anksioznost. Bolniki imajo slabšo kakovost življenja z omejitvami na večih področjih življenja. Zdravljenje posturalne ortostatske tahikardije je nedorečeno. Pogosto predpisano zdravilo je anksiolitik. Namen najine naloge jebil ugotoviti smotrnost uporabe anksiolitika pri bolnikih s posturalno ortostatsko tahikardijo. Iz arhiva nevrokardiološkega laboratorija sva izbralabolnike, ki so pri testu z nagibno mizo imeli prekomeren porast srčnegautripa in ob tem simptome ortostatske intolerance. Bolniki so izpolnilivprašalnik SF-36, ki ocenjuje kakovost življenja in vprašalnik ASP, ki ocenjuje težavnost in pogostnost avtonomnih simptomov. Nato smo merili krvni tlak in srčni ritem med mirovanjem, globokim dihanjem, Valsalvinim manevrom, omočitvijo obraza in testom z nagibno mizo ter izračunali parametre za oceno delovanja avtonomnega živčevja. Po štirih do petih tednih jemanja alprazolama smo na enajstih bolnikih ponovili celotno testiranje, vključno z izpolnjevanjem vprašalnika. Rezultati kažejo, da jemanje anksiolitika pri bolnikih s posturalno ortostatsko tahikardijo ne izboljša kakovosti življenja,ne omili simptomov ortostatske intolerance in ne zmanjša motnje v delovanju avtonomnega živčevja. Izhajajoč iz rezultatov najine raziskave zaključujeva, da anksioznost sama po sebi ne predstavlja pomembnejšega dejavnika v etiopatogenezi posturalne ortostatske tahikardije.
Keywords: Anksiolitiki; Tachycardia; Diagnosis; Drža; Drug Therapy; Nagnjena miza, testi; Posture; Tahikardija; ankete; Anti-Anxiety Agents; Tilt-Table Test; Elektrokardiografija; Electrocardiography; Srčna frekvenca; Valsalvin manever; Heart Rate; Valsalva'S Maneuver; avtonomno živčevje; motnje; Questionnaires; therapy; diagnostika; zdravljenje